Grupul ArcelorMittal

ArcelorMittal este cel mai mare producător de oțel și minerit integrat la nivel global, cu prezență în peste 60 de țări. Compania este lider pe piețele globale importante, inclusiv în domeniile auto, construcții, electrocasnice și ambalare. ArcelorMittal deține operațiuni miniere semnificative, având în portofoliu peste 20 de mine în operare și dezvoltare, fiind al patrulea cel mai mare producător de minereu de fier. Compania este cotată la bursele din New York, Amsterdam, Paris, Bruxelles, Luxemburg și la bursele spaniole de la Barcelona, Bilbao, Madrid și Valencia.

Pasionați – Devotați – Profesioniști

Trăim într-o eră a progresului remarcabil, unde inovația și ingeniozitatea umană impulsionează dezvoltarea globală fără precedent.

Tehnologia joacă un rol esențial în această transformare, la fel ca și materialele care construiesc lumea noastră. În calitate de unul dintre liderii mondiali în producția de oțel și minerit, ArcelorMittal Hunedoara are o responsabilitate clară în acest proces.

Oțelul rămâne la fel de relevant pentru succesul viitor al societății noastre. Fiind unul dintre puținele materiale complet reutilizabile și reciclabile, oțelul va juca un rol crucial în construirea economiei circulare a viitorului. Acesta va continua să evolueze, devenind mai inteligent și mai sustenabil.

La ArcelorMittal Hunedoara, ne propunem să contribuim la construirea unei lumi mai bune prin oțeluri inteligente. Oțeluri produse prin procese inovatoare, mai eficiente, care consumă mai puțină energie și emit semnificativ mai puțin carbon. Oțeluri mai curate, mai rezistente și reutilizabile. Oțeluri destinate vehiculelor electrice și infrastructurii de energie regenerabilă, care vor sprijini transformarea societăților în acest secol.

Promovăm această cultură a inovației punând cercetarea și dezvoltarea în centrul operațiunilor noastre. Dispunem de unii dintre cei mai buni și mai străluciți specialiști din domeniu – ingineri care lucrează cu noi pentru a aborda cele mai complexe provocări.

La ArcelorMittal Hunedoara, suntem dedicați dezvoltării de produse și soluții inovatoare în industria siderurgică. Suntem hotărâți să ne adaptăm la cele mai noi tehnologii și practici, pentru a fi lideri în inovație și durabilitate. De la dezvoltarea de tehnologii care reduc amprenta de carbon a oțelului, la soluții noi de construcție care transformă mediul construit, și până la îmbunătățirea proceselor de producție și automatizării, suntem pregătiți să ne adaptăm și să adoptăm cele mai noi tehnologii și practici în industria siderurgică.

Ne asigurăm că produsele noastre respectă cele mai înalte standarde de calitate și siguranță, astfel încât să putem oferi clienților noștri cele mai bune soluții în industria siderurgică. Suntem mândri să facem parte dintr-o comunitate de profesioniști pasionați și devotați, care lucrează împreună pentru a ne atinge obiectivele și pentru a fi lideri în inovație și durabilitate în industria siderurgică.

Istoric

ArcelorMittal HUNEDOARA S.A. Hunedoara, situată în Hunedoara,Soseaua Hunedoara-Santuhalm, nr.4, este o întreprindere cu flux de fabricație format din oțelărie electrică, turnare continuă și laminor, rezultat al dezvoltării de peste un secol a UZINELOR DE FIER HUNEDOARA.

Construirea uzinei siderurgice pe teritoriul orașului Hunedoara s-a aprobat în Noiembrie 1881. În august l882 a început construirea a două furnale de 110 m3. Prima șarjă de fontă a fost evacuată la 12 iunie 1884. Furnalul nr.2 s-a pus în funcțiune în mai 1885.

În Iulie 1885 s-a pus în funcțiune furnalul nr.3 de 140 m3, în 1890 furnalul nr.4 de 288 m3 și în 1902 furnalul nr.5, pe baza proiectelor furnalului nr.4.

În perioada de punere în funcțiune a furnalului nr.3  încep experiențele pentru elaborarea oțelului din fontă, folosind un cuptor de pre-afânare și un convertizor Bessemer. După punerea în funcțiune a furnalului nr.3, s-a început construirea unei oțelării, cu două cuptoare Siemens-Martin de 12 tone capacitate și cu două convertizoare Bessemer, puse în funcțiune în 1892. Întreaga producție de oțel lingou se livrează pentru prelucrare la alte uzine. În 1899 se scoate din funcțiune atelierul Bessemer, din motive economice.

Din cauza conjuncturii economice, în 1904 se sistează producția de oțel. În 1919 Uzinele de fier din Hunedoara au trecut în patrimoniul statului român.

În perioada 1927 – 1941 uzina cunoaște două etape de dezvoltare:

  • între anii 1927 – 1937 se dezvoltă sectorul de prelucrare, în special a fontelor;
  • între anii 1938 – 1941 se construiește o oțelărie Siemens – Martin cu patru cuptoare de 25 t /șarjă și un laminor de 800 mm, realizând astfel un ciclu metalurgic complet.

O perioadă de dezvoltare deosebit de intensă începe în anul 1958, prin punerea în funcțiune a oțelăriei Siemens Martin nr.2, a blumingului de 1000 mm și a laminorului de profile grele. Dezvoltarea capacităților de producție continuă prin construirea și punerea în funcțiune a cuptoarelor electrice de 20 t, 50 t și 100 t, a blumingului de 1300 mm, a laminoarelor de semifabricate și a laminoarelor finisoare (sârmă, profile mici și profile mijlocii). Paralel cu dezvoltarea capacităților de producție se construiesc și se modernizează laboratoarele pentru analize și încercări, care asigură precizia necesară pentru determinarea caracteristicilor de calitate ale produselor. Competența profesională a personalului și dotările tehnice au asigurat realizarea unor produse cu posibilități de desfacere pe piața mondială.

În 1991 întreprinderea se organizează în societate comercială, înregistrată la Registrul Comerțului cu numărul J 20/41/91.03.04. ArcelorMittal HUNEDOARA SA (SC Siderurgica SA Hunedoara) ocupă primul loc în fabricația națională a produselor lungi.

Sunt în stadiu avansat de realizare, investiții în domeniul elaborării oțelului. Din luna decembrie 1998 s-a  trecut la turnarea oțelului pe instalația de turnare continuă a semifabricatelor destinate țevilor fără sudură și a blumurilor pentru relaminare. Aceste capacități vor asigura îmbunătățirea calităţii sortimentelor respective de produse și reducerea costurilor  de fabricație. În luna iunie 1999 a fost scoasă din fluxul de producție a oțelului oțelăria Siemens Martin.

Lansarea programului de energetică nucleară a impus elaborarea primelor programe de asigurare a calităţii. În 1981 se formează un Colectiv de Asigurarea Calităţii, care întocmește și urmărește aplicarea unui program de asigurarea calităţii pentru produsele destinate fabricilor de apă grea. În anul 1983 programul de asigurarea calităţii se adaptează reglementărilor în domeniul nuclear și normelor stabilite de organul de reglementare, se obține autorizația de fabricație pentru produsele destinate centralei nucleare-electrice de la Cernavodă, se omologhează o serie de mărci de oțeluri și tipodimensiuni de laminate pentru fabricarea echipamentelor centralei nucleare-electrice.

În aceeași perioadă ArcelorMittal HUNEDOARA SA (SC Siderurgica SA Hunedoara) realizează o serie de produse specifice industriei aeronautice, obținând omologarea, certificarea de tip a acestora și autorizația de sistem.

Politica și obiectivele conducerii în domeniul calităţii au impus documentarea și implementarea unui sistem al calităţii, în concordanță cu cerințele standardelor internaționale din seria ISO 9000. S-a adoptat ca model al sistemului calităţii standardul SR EN ISO 9002 din 1995 – Sistemele calităţii: MODEL PENTRU ASIGURAREA CALITĂŢII ÎN PRODUCŢIE, MONTAJ ŞI SERVICE.

În 1997 TÜV CERT Süddeutschland a certificat conformitatea sistemului calităţii cu standardul de referință DIN EN ISO 9002/1994, iar în anul 2000 certificarea sistemului calităţii a fost prelungită.

După o restructurare încheiată în anul 2003 societatea este privatizată prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni de către concernul anglo – indian LNM Holdings, denumirea societății devenind ISPAT Siderurgica SA Hunedoara, schimbată ulterior în SC Mittal Steel HUNEDOARA SA, odată cu contopirea Ispat Internaţional cu LNM Holding în Mittal Steel. Din anul 2007 societatea face parte din cel mai mare concern metalurgic din lume – ArcelorMittal şi este numita ArcelorMittal Hunedoara SA.

Programul de restructurare a grupului ArcelorMittal a implicat şi o serie de activităţi legate de închiderea unor sectoare de producție și ecologizarea altor sectoare deja închise/aflate în conservare, unele dintre acestea fiind realizate prin programul de conformare stabilit cu autorităţile.

In anul 2010 se demarează lucrarea de modernizare a laminorului de profile grele, acesta urmând a produce şi unele profile noi, inclusiv profile economice. Valoarea investiţiei, constând în modernizarea cuptorului cu propulsie, modernizarea cajei degrosisoare, schimbarea completa a liniei de laminare şi modernizarea ajustajului, este de 43,4 milioane euro. S-a început cu modernizarea cuptorului a cărui parametrii de performanță sunt de 80 t/ora – blum încălzit și un consum de 45 m­3/h gaz metan consumat. A fost schimbata întreaga infrastructura a ajustajului şi s-au montat echipamente relocate din alte unităţi ale Grupului ArcelorMittal. De asemenea s-a schimbat infrastructura şi s-a montat o linie de laminare complet noua, cu 12 caje în linie, cu 2 trenuri de laminare. Echipamentele cele mai importante din noul ajustaj sunt maşina de îndreptat în flux, 2 maşini de împachetat îi o maşină de legat.

O altă investiție importantă începută în 2011 şi preconizată a se finaliza în 2012 este cea în  echipamente specifice pentru securitatea muncii, respectiv dotările cu linia vieţii în toate compartimentele firmei unde există specific de lucru la înălţime precum şi dotări cu echipamente de blocare pentru toate dispozitivele ce transportă sau utilizează energii – sistemul LOTO. Această investiție s-a făcut datorită implementării standardelor de prevenire a fatalităţilor de la nivel de Corporație și obținerea nivelului de performanță planificat în acest sens.

In 2015 se finalizează instalația de tratare sub vid VD care contribuie la îmbunătăţirea

calităţii oțelului prin degazeificare, omogenizare termică și chimică, accelerația reacțiilor de rafinare(desulfurare, dezoxidare) a topiturii metalice obținându-se oțeluri de înaltă puritate cu proprietăți fizico-chimice superioare.

Echipa de conducere

ArcelorMittal Hunedoara este condusă de o echipă de profesioniști cu experiență vastă în industria siderurgică. Directorul General în funcție este Silviu Manolache Mirzac, care a fost numit în această poziție în iulie 2024. Înaintea sa, conducerea a fost asigurată de către Pawar Shimoga Dayananda Rao, Doru Petrescu, Amit Kumar, Remus Pățan, printre alții. De asemenea, Consiliul de Administrație este format din membri cu expertiză internațională, precum Lutz Bandusch Johannes și Jeyachandran Rajasekaran. Toată echipa de conducere este dedicată să asigure o gestionare eficientă și responsabilă a companiei, urmărind să ofere produse de calitate superioară și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității.

Silviu Manolache Mirzac

Director General

Silviu Manolache Mirzac
Amit Dasgupta

Director Financiar

Amit Dasgupta
Mihaela Craciun

Director Resurse Umane

Mihaela Craciun
Gabriela Arin

Director Metallics si Achizitii

Gabriela Arin
Shakeel Ansari

Director Marketing & PMO

Shakeel Ansari
Ioan Lascoiu

Director IT

Ioan Lascoiu
Florin Nedelcu

SSM & SU

Florin Nedelcu
Adrian Toma

Suport Productie

Adrian Toma
Nitesh Shanker

Director Otelarie

Nitesh Shanker
Adrian Soie

Director Laminor

Adrian Soie